Lektorálás

Mi a lektorálás?

Talán sokan nem tudják, de a lektorálás egy olyan tevékenység, melynek során egy vagy több szakember ellenőrzi a lefordított szöveget, az eredeti alapján. Ellenőrzi a szakszavak helyességét, esetenként javaslatot tesz javításokra. Tehát, röviden összefoglalva, ez egy ellenőrzési folyamat, amely elengedhetetlen az ügyfél elégedettségéhez és a fordító iroda jó hírnevéhez.

Biztos voltak már vele úgy, hogy saját maga akart lefordítani egy iratot, vagy valamilyen szöveget, de nem sikerült tökéletesen. Hiába beszéli felsőfokon az idegen nyelvet, valami mégse stimmel. Ekkor jön jól egy fordítóiroda és egy lektor segítsége. Ha sürgősen szükségünk van egy jó fordításra, akkor győri fordítóirodánkban ez is megoldható. A rövidebb szövegeket akár 24 óra alatt lektorálni tudjuk.

Minden fordítóirodának van lektora, hiszen ők azok, akik véglegesítik a fordítást. A lektorálás során derül fény arra, ha valami nem jól lett fordítva, vagy stilisztikailag nem jó, vagy egy diagram nincs a megfelelő helyen. Ezeket a hibákat a lektor javítja vagy javaslatot tesz a javításra, és ennek köszönhető, hogy minőségi és hibátlan munkát kapunk a kezünkben. A lektorálást nálunk kizárólag anyanyelvi fordítók végzik.

A lektorálási ár általában a fordítási ár fele szokott lenni, de nagyobb terjedelem esetén természetesen tudunk árengedményt biztosítani. Árajánlatot természetesen lehet kérni, online, telefonon és személyesen is. A legtöbb fordítóiroda foglalkozik külső cég által fordított szöveg lektorálásával is. Ennek általában más díja van.

A lektorálást is területekre osztjuk. Ilyenek a nyelvi lektorálás, a szakmai lektorálás, valamint a tételes lektorálás. A nyelvi lektorálás során egy anyanyelvű lektor olvassa át a lefordított és eredeti szöveget. A szakmai lektorálás alatt, egy olyan lektor végzi az ellenőrzést, aki az adott témának a szakértője. A lektorálást azért osztottuk területekre, mert nem biztos, hogy egy nyelvi lektor tökéletesen el tud végezni egy szakmai lektorálást. Hiszen mindenkinek megvan a maga szakterülete és ez így van jól.

Egy szónak is száz a vége! A lektorálásnak lényeges szerepe van abban, hogy tökéletes végeredmény szülessen.

Részletekért hívjon minket most a 06 30 21 99 300 számon!